středa 20. června 2012



   Dopis ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (červen 2012)


   Vážený pane ministře,

   reaguji na článek v tisku (http://www.novinky.cz/domaci/270714-lide-chodi-k-lekari-moc-casto-oduvodnuje-heger-plan-na-zvysovani-poplatku.html), kde vyjadřujete názor, že „lidé příliš často chodí k lékaři“. Jsem nucen s Vámi polemizovat, neboť toto tvrzení je nejen myslím vzdáleno od pravdy, ale zároveň v sobě skrývá nebezpečnou podporu zhoubného trendu naší společnosti. Otevřeně naopak říkám, že „lidé nebezpečně zanedbávají lékařskou péči“, a na vině je státem nastavená legislativa.

   Bohužel se mi potvrzuje skutečnost, že ti, kteří o našich životech bez našeho souhlasu neomezeně rozhodují (tedy vláda a zastupitelské instituce), nemají ze svých pozic pravdivý přehled o realitě běžných občanů. Ta je následovná:

   Většina zaměstnanců, zvláště těch v soukromém sektoru, a každý OSVČ, obvykle své nemoci a zdravotní problémy přecházejí, neboť si to nemohou v aktuálně nastaveném systému dovolit. Nemocenská je směšně nízká, pracovní tlak je ohromný, a lidé se léčí pochybnými přípravky za pochodu a na pracovišti. Obávají se ztráty zaměstnání a nižšího příjmu, zvláště ve stínu neustáleho strašení o zhroucení důchodového systému, zdražování všeho, plateb u lékaře, apod.

   Tím jednak nedobrovolně ničí své zdraví a zakládají si na budoucí závažné zdravotní problémy (které pak možná jednou draze zaplatí zdravotní pojišťovna), a za druhé tím v případě nakažlivých chorob šíří nákazu do svého okolí.

   Správně by měli neprodleně navštívit lékaře, nechat se ošetřit a nemoc vyléčit až do úplného uzdravení. Zneužívání lze jistě zamezit. Z výše nastíněných důvodů to však většina normálních lidí nedělá a zdravotní stav celé populace se tím radikálně zhoršuje. Problém je tedy je přesně opačný: Je nutno motivovat lidi k tomu, aby navštěvovali lékaře častěji, pokud možná i preventivně, a doléčili veškeré nemoci až do uzdravení, bez stresu a strachu. K zamyšlení je i zřízení preventivního programu, který by motivoval k účasti pomocí bonusů na pojistném. Zdravotní pojišťovny by pak ušetřily ohromné sumy za náročné a akutní lékařské úkony.

   Prosím, zda byste zvážil, zda na mých slovech není něco pravdy.




V Praze dne 20. června 2012                                                            Zdraví


Ing. Luděk Wellner



stavební inženýr a spisovatel – Praha

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přispěvatelé